Արդեն սկսվել է պահքի շրջանը, ինչը նշանում է, որ վատ սովություններից հրաժարվելուց բացի՝ հարկավոր է հետևել նաև սննդակարգին:
Այդ պատճառով ձեզ ենք առաջարկում մի քանի հետաքրքիր բաղադրատոմս հատուկ պահք պահողների համար:
Լցոնած կարտոֆիլ
Բաղադրամասեր`
1,5 կգ կարտոֆիլ
0,5 կգ սունկ
1 գլուխ սոխ
կանաչի
ձեթ
աղ, սեւ պղպեղ
Պատրաստման եղանակը`
Կարտոֆիլը կեղեւով խաշել: Սունկը կտրատել եւ բուսայուղի մեջ տապակել սոխի հետ: Կարտոֆիլը մաքրել, կիսել: Գդալով միջուկը հանել, խառնել սունկի հետ, ապա ստացված խյուսով լցոնել կարտոֆիլները, վրան կանաչի շաղ տալ:
Պահքի տոլմա
Բաղադրամասեր`
100 գ կարմիր լոբի
100 գ սիսեռ
50 գ ոսպ
50 գ ձավար
2 գլուխ սոխ
կանաչի
աղ, պղպեղ
դարչին
խաղողի տերեւներ
ձեթ
100 գ սալորի չիր
50 գ չամիչ
Պատրաստման եղանակը`
Ոսպի վրա գոլ ջուր լցնել, մի կողմ դնել: Խաղողի տերեւների վրա եռման ջուր լցնել, մի կողմ դնել: Սոխը մանր կտրատել, քիչ բուսայուղով տապակել` մինչեւ ոսկեգույն երանգ ստանա: Նախապես խաշած լոբին եւ սիսեռը աղալ: Սոխեռածը համեմել աղ ու պղպեղներով, կրակից վերցնել, ավելացնել փշրած չոր կանաչիները, ջրքամած ոսպը, ձավարը, աղացած լոբին եւ սիսեռը, համեմել աղ ու պղպեղներով, դարչինով, հոտավետ պղպեղով, ավելացնել չամիչը, 50 գ մանր կտրտած սալորաչիրը, մի քիչ ջուր լցնել, լավ հունցել, ապա մոտ 3 ճ.գդ. բուսայուղ ավելացնել, խառնել:
Խաղողի տերեւների վրա խճողակ դնել, փաթաթել, դնել կաթսայի մեջ, ամեն շարքին մանրացրած սալորաչիր շաղ տալ: Տոլմաների վրա ափսե շրջել, ջուր լցնել, ուժեղ կրակի վրա հասցնել եռման աստիճանի, ապա կրակն իջեցնել, եփել 35-40 րոպե, թողնել, որ սառչի, ապա` մատուցել:
Պահոց նրբաբլիթներ
Բաղադրամասեը`
450 գ պահածոյացված սունկ
1 թեյի բաժակ հնդկաձավար
100 գ ալյուր
1 գլուխ սոխ
300 մլ գազավորված ջուր
ձեթ
աղ, սեւ պղպեղ
1 թ գ շաքարավազ
մաղադանոս
Պատրաստման եղանակը`
Գազով հանքային ջրին մի պտղունց աղ անել, 1 թ.գդ շաքարավազ եւ 3 ճ. գդալ բուսայուղ ավելացնել, խառնել, ավելացնել ալյուրը, հարել` մինչեւ գնդերը վերանան: Ամանը ծածկել, 2 ժամով դնել սառնարանը: Չոր տապակի մեջ հնդկաձավարը բովել` մինչեւ հատիկները սկսեն բացվել: Կաթսայի մեջ ջուր եռացնել, աղ անել, հնդկաձավարը լցնել կաթսայի մեջ, թողնել այն եփվի: Տապակի մեջ կտրտած սոխը բուսայուղով տապակել, ավելացնել ջրքամած հնդկաձավարը, համեմել աղ ու պղպեղով, կրակից վերցնել, թողնել խճողակը սառչի: Տապակը տաքացնել, բուսայուղով քսել, թխել բլիթները: Խճողակին կտրտած մաղադանոս ավելացնել, խառնել: Նրբաբլիթների վրա խճողակ դնել, փաթաթել, տապակել բուսայուղով եւ մատուցել:
Պասային պաղպաղակ
Բաղադրամասեր`
200 գրամ ելակ
3 հատ բանան
Պատրաստման եղանակը`
Ելակը եւ բանանը բլենդերով հարել: Կարելի է ըստ ճաշակի շաքարավազ ավելացնել: Ստացված պաղպաղակը լցնել ամանների մեջ եւ զարդարել ելակի հատիկներով ու անանուխի տերևներով:
Քրչիկ
Բաղադրամասեր`
150 գ ձավար
500 գ կաղամբ
2 գլուխ սոխ
500 գ կարտոֆիլ
տոմատի մածուկ
ձեթ
աղ, սեւ պղպեղ
մաղադանոս
Պատրաստման եղանակը`
Սոխը մանր կտրատել եւ տապակել յուղով: Հետո ավելացնել նախապես թրջած, լվացած, քամած ու կտրատած թթու կաղամբը: Այս ամենը լցնում ենք խորը կաթսայի մեջ եւ շոգեխաշում` պարբերաբար սառը ջուր ավելացնելով: Ապա բանջարեղենի վրա ավելացնում ենք տոմատի մածուկը, խառնում եւ շարունակում շոգեխաշել:
Կարտոֆիլը մաքրել, լվանալ, կտրատել եւ եփել առանձին: Ձավարը նույնպես առանձին եփել: Այնուհետ ձավարը եւ կարտոֆիլը, ինչպես նաեւ այն ջուրը, որի մեջ դրանք եփվել են, ավելացնել կաղամբի վրա: Եռացնել 10-15 րոպե: Քրչիկը մատուցել` վրան ցանելով կարմիր պղպեղ եւ մաղադանոս:
0Comments