Սննդաբան Նատալյա Արտեմևան ասել է, որ մարդու օրգանիզմում վիտամինների և հանքանյութերի պակասը հղի է տարբեր խնդիրներով։ Եթե օրգանիզմը որոշակի նյութերի պակաս ունի, այն սկսում է սպառել իր պաշարները, նշել է Gazeta.Ru-ի մասնագետը։
«Իդեալական տարբերակում բոլոր անհրաժեշտ վիտամիններն ու միկրոտարրերը ստանալու համար մարդը պետք է սննդի հետ օգտագործի առնվազն 3000 կկալ, սակայն մարդու համար նման սննդակարգը չափազանց շատ է և նույնիսկ վնասակար»,- ընդգծել է նա։
Լրացուցիչ բաղադրիչներ կարելի է ձեռք բերել վիտամինների օգտագործմամբ, որոնք ստացվում են սննդից։ Երբ մարմինը սպառվում է, մարդը կարող է զգալ քրոնիկական հոգնածություն, անքնություն, չոր մաշկ և աղեստամոքսային տրակտի խանգարումներ։
Դիետոլոգի խոսքով՝ հայտնաբերված դեֆիցիտը պետք է շտապ վերացնել, դրա ֆոնին օրգանիզմի հետ կապված ժամանակավոր «անսարքությունները» կարող են վերածվել խրոնիկ հիվանդության։
Արտեմևան ընդգծել է, որ սննդակարգում միշտ պետք է պահպանել որոշակի կալորիականություն։ Շեշտը պետք է դրվի սպիտակուցների վրա (ձու, ձուկ, հավ, հնդկահավ) մանրաթելերի հետ համատեղ (բանջարեղեն, մրգեր, հացահատիկային ապրանքներ):
«Դիետան պետք է ներառի առողջ ճարպեր՝ ձիթապտղի յուղ, ավոկադո, պանիրներ (մինչև 40 տոկոս յուղայնությամբ)»,- ըստ shantnews-ի՝ խորհուրդ է տվել բժիշկը։
Ինչ վերաբերում է հիմնական հանքանյութերին, ապա առաջին հերթին սննդաբանները խորհուրդ են տալիս ուշադրություն դարձնել օմեգա-3-ին, վիտամին D-ին և երկաթին։
0Comments