Աշնանն իմունիտետը պահպանելու համար անհրաժեշտ է հետևել ամենօրյա ռեժիմին, ճիշտ սնվել և ֆիզիկապես ակտիվ լինել: Այս մասին, ըստ Առաջին լրատվականի, «Իզվեստիա» -ին ասել է МЕДСИ կլինիկական-ախտորոշիչ կենտրոնի էնդոկրինոլոգ Նադեժդա Սոբաևան:
Մասնագետի խոսքով՝ որպեսզի իմունային համակարգը ուժեղ լինի, նպատակահարմար է պառկել քնելու 22-23:00-ին: Բոլոր կարևոր հորմոնների արտադրությունը տեղի է ունենում մինչև կեսգիշեր. օրինակ՝ մելատոնինի՝ քնի հորմոնի, որը նաև օժանդակ ազդեցություն է ունենում իմունային համակարգի վրա:
Հավասարակշռված սննդակարգն ուժեղ իմունիտետի ոչ պակաս կարևոր բաղադրիչն է, ավելացնում է բժիշկը:
«Օրգանիզմի համար կարևոր է բավարար քանակությամբ վիտամինների և հակաօքսիդանտների առկայությունը, այսինքն՝ նյութերի, որոնք կանխում են մեր օրգանիզմում տարբեր անբարենպաստ ռեակցիաների առաջացումը, այսինքն՝ սա մի տեսակ բնական վահան է օրգանիզմի համար»,- ընդգծել է Սոբաևան:
Վիտամինները նույնպես կարևոր են իմունիտետի համար, նրանց շարքում՝ նաև վիտամին C- ն: Այն հանդիպում է ցիտրուսային մրգերում՝ նարնջի, կիտրոնի, գրեյպֆրուտի, ինչպես նաև մասուրի, լոռամրգի, չիչխանի, բուլղարական պղպեղի, ծաղկակաղամբի, բրյուսելյան կաղամբի և կանաչու (մաղադանոս, սամիթ) մեջ:
Կարևոր է նաև սննդակարգում ներառել սնունդ, որը պարունակում է վիտամին A (ռուկոլա և սամիթ) և D (կարագ, պանիր, ձվի դեղնուց, խավիար և սունկ):
Օրգանիզմի պաշտպանական գործառույթներն օգնում են օպտիմալացնել օմեգա-3 պոլիչհագեցած ճարպաթթուները: Դրանցով հարուստ են ճարպոտ ձկները: Նույնը կարելի է ասել վիտամին E-ի մասին. այն կարևոր հակաօքսիդանտներից մեկն է, որը բավարար քանակությամբ առկա է ընկույզի մեջ: Այնուամենայնիվ, բարձր կալորիականության պատճառով ընկույզ կարելի է ուտել օրական 30 գրամից ոչ ավելի:
Օրգանիզմում իմունային բջիջների ձևավորմանը նպաստում է նաև սելենը, որը պարունակվում է ծովային ձկների և ծովամթերքների, սնկերի, ընկույզների և արևածաղկի սերմերի մեջ։ Պակաս կարևոր չէ ցինկը, որով հարուստ են ծովային ձկները, միսը, ծովախեցգետինները, ընկույզը, սունկը և պանիրը:
«Պետք չէ մոռանալ կաթնամթերքի և բջջանյութի մասին: Դրանք նորմալացնում են աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը և պաշտպանում աղիների լորձաթաղանթը: Դա ապահովում է իմունային համակարգի լավ աշխատանքը: Աղին ունի իմունային համակարգ, և այն կազմում է ամբողջ օրգանիզմի իմունային համակարգի 70-80%-ը: Առողջ աղիքը առողջ իմունային համակարգի բանալին է»,- ասել է էնդոկրինոլոգը:
Միևնույն ժամանակ արագ ածխաջրերով հարուստ մթերքները, այսինքն՝ այն մթերքները, որոնցից գլյուկոզան արագ կլանվում է, կարող են նվազեցնել իմունիտետը:
«Դրանցից է մաքուր շաքարը, տարբեր տորթերը, խմորեղենները, քաղցրավենիքը, հյութերը: Ապխտած միսը, արագ սնունդը, տապակած ուտեստները և ալկոհոլը ևս բացասաբար են անդրադառնում իմունային համակարգի վիճակի վրա: Այս ամենը վնասակար ազդեցություն է ունենում աղիների վիճակի և, համապատասխանաբար, իմունիտետի վրա»,- հավելել է Սոբաևան:
0Comments