Գիտությանն առայժմ հայտնի չեն քաղցկեղի զարգացման ստույգ պատճառները. այս գործում իր դերակատարումն ունի ինչպես ժառանգականությունը, այնպես էլ կենսակերպը, պնդում են որոշ ուռուցքաբաններ:
Ամերիկյան հանրային սննդի միության մասնագետները նշել են մի քանի ամենօրյա սովորությունների մասին, որոնք կարող են մեծացնել քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը, գրում է med.news.am:
Տաք վիճակում որեւէ բան ուտելու եւ խմելու սովորությունը
Տաք ճաշատեսակները եւ ըմպելիքները ավելի վտանգավոր են, քան կարող եք պատկերացնել: Մարդկանց շրջանում, որոնք տաք վիճակում են որեւէ բան ուտում եւ խմում, մեծանում է կերակրափողի եւ բերանի խոռոչի քաղցկեղով հիվանդանալու հավանականությունը: Մասնագետները կոչ են անում չխմել այն թեյը եւ չուտել այն ճաշատեսակը, որոնց ջերմաստիճանը 60 աստիճանը գերազանցում է:
Ամեն օր միս ուտելու սովորությունը
Մեծ թվով հետազոտություններ ցույց են տվել կարմիր մսի եւ քաղցկեղի զարգացման հավանականության միջեւ կապը: Կարծիք կա, որ ամեն օր կարմիր միս եւ հատկապես դրա վերամշակման արտադրանք ուտելու սովորությունը 43 տոկոսով մեծացնում է վաղաժամ մահվան հավանականությունը, այդ թվում քաղցկեղի հետեւանքով:
Վերամշակված մսամթերքի մեջ առավել վնասակար նյութը նատրիում նիտրատն է, որը 4 անգամ մեծացնում է աղեստամոքսային տրակտի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը:
Գիշերը չքնելու սովորությունը
Ոչ լիարժեք քնելը եւ մինչեւ ուշ գիշեր զարթուն մնալու սովորությունը նպաստում են մելատոնին հորմոնի անբավարար արտադրմանը, որը պատասխանատու է մարդու օրական բնական ռիթմերի համար: Հետազոտողներից շատերը հենց դրա պակասի հետ են կապում օրգանիզմում որոշ ուռուցքային պրոցեսների զարգացումը: Ուռուցքաբանների կարծիքով մելատոնին հորմոնի պակասը, մասնավորապես, մեծացնում է կրծքագեղձի քաղցկեղով հիվանդանալու հավանականությունը:
0Comments