Դեղ ընդունելու կանոնները

Մանրամասներ

Շատերը սովորություն ունեն դեղորայք ընդունել ձեռքի տակ եղած ցանկացած հեղուկով՝ առանց պատկերացնելու վտանգավոր հետևանքների մասին:

Ցանկացած հեղուկ, լինի մրգային հյութ, սուրճ կամ թեյ, այս կամ այն չափով կարող է ազդել ընդունվող դեղորայքի էֆեկտիվության վրա և բացասաբար անդրադառնալ առողջության վրա:

Առավել տարածված անցանկալի համադրություններն են՝

Գրեյպֆրուտի հյութ

Գրեյպֆրուտի հյութը համադրելի չէ ավելի քան 50 անուն դեղերի հետ, այդ թվում և ստատինների (որոնք նշանակվում են արյան մեջ խոլեսթերինի բարձր ցուցանիշների դեպքում): Գրեյպֆրուտի հյութ խմելուց հետո նշված էֆեկտը տևում է 24 ժամից ավելի, այդ իսկ պատճառով այն չի կարելի ընդունել դեղորայքը ընդունելուց մեկ օր առաջ:

Նռան հյութ

Նուռը պարունակում է ֆերմենտ, որը քայքայում է արյան զարկերակային բարձր ճնշումը իջեցնող դեղորայքից որոշները: Ձեր բժշկին հարցրեք, արդյոք նշանակված արյան ճնշումը կարգավորող պրեպարատն ընդունելու շրջանում կարել է նռան հյութ խմել:

Կաթ և կաթի հիմքի վրա պատրաստված կոկտեյլներ 

Կաթի մեջ պարունակվող կալցիումը կարող է խոչընդոտել վահանաձև գեղձի ֆունկցիայի խանգարման դեպքում օգտագործվող դեղորայքի ազդեցությանը: Եթե դուք ընդունում եք նշված շարքի դեղորայք, ապա կալցիում պարունակող սնունդ օգտագործեք դեղորայքը ընդունելուց առնվազն 4 ժամ հետո:

Ընդհանրապես, խորհուրդ է տրվում վահանաձև գեղձի ֆունկցիաների խանգարման ժամանակ նշանակված դեղորայքը խմել առավոտյան վաղը` նախաճաշից 3-4 ժամ առաջ, բացառապես ջրով:

Կոֆեին պարունակող խմիչքներ

Կոֆեին (սուրճ, թեյ, էներգետիկ ըմպելիքներ) պարունակող խմիչքների և տարբեր խթանիչների միաժամանակյա ընդունումը կարող է էական վնաս հասցնել օրգանիզմին: Օրինակ` ասթմայի դեպքում նշանակվող դեղորայքի հետ հակացուցված է սուրճի ընդունումը:

Սպորտային ըմպելիքներ

Սպորտային ըմպելիքներից շատերը պարունակում են կալիում, որոնք վտանգավոր են համակցել սրտային անբավարարության կամ հիպերտոնիկ հիվանդության բուժման համար նաշանակված դեղորայքի հետ:

Գինի

Հակադեպրեսանտների օգտագործման դեպքում հարկավոր է հրաժարվել գինու կիրառումից: Դրանց համակցումը կարող է բերել գլխացավերի, սրտխփոցի առաջացման և զարկերակային ճնշման բարձրացման՝ ընդհուպ մինչև կաթվածի:

Կաղամբ, բրոկոլի

Կաղամբը և բրոկոլին մեծ քանակով պարունակում է վիտամին K, որը նվազեցնում է որոշ հակամակարդիչների էֆեկտիվությունը: Հակամակարդիչներ ընդունելիս հարկավոր է ռացիոնից բացառել կաղմաբն ու բրոկոլին:

Դեղորայքը պետք է ընդունել սենյակային ջերմաստիճան ունեցող ջրով, եթե ընդունման եղանակի վերաբերյալ հատուկ ցուցում չկա: