Ինչ չի կարելի ուտել նախաճաշին

Մանրամասներ
նախաճաշ

Նախաճաշին որոշ մթերքներից ավելի լավ է հրաժարվել, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Վալերիա Լոմովան։ Առաջին ճաշի ժամանակ որոշ ուտեստներ ուտելուց հրաժարվելու մասին նա նախազգուշացրել է «Газета.Ru»-ի հետ զրույցում:

Այն մթերքները, որոնք խորհուրդ չի տրվում օգտագործել դատարկ ստամոքսին, ներառում են սուրճը. անոթի խմած այն կարող է գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը եւ բարձրացնել աղաթթվի արտադրությունը, ինչը հրահրում է գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքսի եւ այրոցի, գաստրիտի կամ խոցի առաջացումը, նախազգուշացրել է բժիշկը: Նա խորհուրդ տվեց սուրճ խմել ուտելուց հետո և ցանկալի է կաթի հավելումով։

Բացի այդ, նա շարունակել է, որ նախաճաշին չպետք է օգտագործել նաև պարզ ածխաջրեր, որոնք պարունակվում են հացի, խմորեղենի և արագ նախաճաշերի մեջ: «Նման մթերքներն արագորեն բարձրացնում են արյան մեջ ինսուլինի մակարդակը, ինչը հանգեցնում է քաշի ավելացման։ Փոխարենը, ավելի լավ է ուտել բարդ ածխաջրեր, ինչպիսիք են հացահատիկային մշակաբույսեր», - առաջարկեց գաստրոէնտերոլոգը:

Նա խորհուրդ տվեց անոթի վիճակում չխմել հյութեր և մրգեր, հատկապես ցիտրուսային մրգեր, քանի որ թթուների և կոպիտ մանրաթելերի առկայության պատճառով դրանք կարող են գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և, հետևաբար, սրել գաստրիտը կամ խոցեր առաջացնել: Նույն կերպ կարող է գործել նաեւ տաք ջուրը, հավելել է Լոմովան։

 

Աղբյուր` Փաստինֆո