Սնունդն ավելի գրավիչ դարձնելու համար արտադրողները դրան մեծ քանակությամբ տարատեսակ հավելումներ են ավելացնում, սակայն դրանցից ոչ բոլորն են անվտանգ մարդու առողջության համար, իսկ որոշներն անգամ կարող են լուրջ խնդիրներ առաջացնել: Մասնագետները ներկայացրել են այն հավելումները, որոնցից հարկավոր է հնարավորինս խուսափել:
Ներկայունթեր
Բնական ներկանյութերն օգտագործվում են խիստ հազվադեպ, ուստի սովորաբար կիրառվում են սինթետիկ ներկանյութեր, որոնք կարող են խիստ վնասակար լինել:
Դեղին գույն ստանալու համար կիրառվում են Е102, Е104, Е110 ներկանյութերը, որոնք կարող են խիստ վնասակար լինել: Е102 ներկանյութը նպաստում է մաշկային ցանի ու շնչառական հիվանդությունների զարգացմանը: Ավելին՝ գիտնականները ենթադրում են, որ այն կարող է անգամ քաղցկեղածին ազդեցություն ունենալ: E104 հավելումն իր հերթին կարող է երեխաների մոտ ուշադրության պակասի ու հիպերակտիվության համախտանիշի զարգացման պատճառ դառնալ: Բացի այդ, այն նպաստում է կեղծ ալերգիայի զարգացմանը, որը դրսևորվում է ալերգիայի «դասական» ախտանշաններով, սակայն չի առաջացնում իմունային ռեակցիա:
Կարմիր ներկանյութերն են Е122, Е123, Е124, Е127, Е129 հավելումները, որոնք կիրառվում են մսի և ձկան փոխարինիչների, սոուսների, կոնֆետների ու ջեմերի մեջ և կարող են առողջական խնդիրների զարգացման պատճառ դառնալ:
E122, E124, E129 հավելումները նպաստում են երեխաների մոտ ուշադրության պակասի ու հիպերակտիվության համախտանիշի, ինչպես նաև կեղծ ալերգիաների զարգացմանը, մինչդեռ E127 ներկանյութը կարող է դառնալ վահանագեղձի հիվանդությունների պատճառ:
Գիտնականները կասկածում են, որ E123 ներկանյութը կարող է վնասել երիկամները: Ավելին, ամերիկացի գիտնականների ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ այն կարող է դառնալ քաղցկեղի զարգացման պատճառ, ուստի այս ներկանյութն արգելված է ԱՄՆ-ում:
Շագանակագույն երանգ ստանալու համար կիրառվում են E150, E151, E154, E155 ներկանյութերը: Այս հավելումներն օգտագործվում են թխվածքներում, կոնֆետներում, սոուսներում ու ապխտած մթերքում: ԱՄՆ-ում Е150 նարկանյութը պարունակող մթերքն ունենում է հատուկ մակնշում, որով նախազգուշացվում է քաղցկեղով հիվանդանալու պոտենցիալ վտանգի մասին, իսկ E154 և E155 ներկանյութերը կարող են դառնալ ներքին օրգանների վնասվածքների պատճառ:
Պահածոյացնող նյութեր
Կոնսերվանտները կանխում են բակտերիաների, բորբոսի ու խմորասնկերի աճը, ուստի դրանց գործածությունը բավական կարևոր է, սակայն կան կոնսերվանտներ, որոնցից խորհուրդ է տրվում խուսափել:
Օրինակ՝ E220 կոնսերվանտը՝ ծծմբի երկօքսիդը, լայն կիրառություն ունի և օգտագործվում է չորամրգերի ու պատրաստի ուտեստների պահպանման ժամկետը երկարացնելու համար, սակայն այն կարող է դառնալ գլխացավերի, սրտխառնոցի և փորլուծության պատճառ:
Մսամթերքի արտադրության ոլորտում լայն կիրառություն ունեն Е249 և Е250 կոնսերվանտները, որոնք օժտված են անոթները լայնացնող ու հիպոտենզիվ հատկություններով, ինչը հատկապես վնասակար է երեխաների համար:
Կայունացուցիչներ
Այս հավելումները կիրառվում են սննդի խտության կարգավորման համար: Դրանց մի մասը համարվում է բացարձակապես անվնաս, սակայն կան նաև այնպիսինները, որոնք որոշակի առողջական խնդիրներ են առաջացնում:
Օրինակ՝ E407 հավելումը, որը կիրառվում է սոուսների, պուդինգների ու կետչուպների մեջ, չի յուրացվում և դուրս է գալիս օրգանիզմից չմարսված վիճակում, սակայն միաժամանակ այն վատթարացնում է աղիներում սննդարար նյութերի յուրացման գործընթացը: Նմանատիպ բացասական ազդեցություն կարող է ունենալ նաև E425 կայունացուցիչը, որը կիրառվում է բրնձից պատրաստվող ֆունչոզայի մեջ:
Համն ուժեղացնող նյութեր
E620-ից մինչև E625-ը ներառյալ բոլոր հավելումները՝ գլյուտամատները կիրառվում են սննդի համն ավելի վառ դարձնելու համար, սակայն դրանք կարող են կախվածություն առաջացնել՝ ստիպելով ավելի շատ ուտել: Սակայն կախվածությունը գլյուտամատների միակ վտանգավոր հետևանքը չէ. այս նյութերը կարող են դառնալ նաև միգրենի, որովայնի ցավերի և անգամ զարկերակային ճնշման բարձրացման պատճառ, ուստի խորհուրդ է տրվում խուսափել դրանցից:
Քաղցրացուցիչներ
Կենդանիների վրա անցկացված գիտափորձերը ցույց են տվել, որ E951 քաղցրացուցիչը, որը հայտնի է նաև որպես ասպարտամ, կարող է հանգեցնել գլխացավերի ու հիշողության կորստի, իսկ գազավորված ըմպելիքներում կիրառվող E999 քաղցրացուցիչը նվազեցնում է արյան բջիջների քանակը կամ սահմանափակում է դրանց գործառույթները:
Նյութի աղբյուրը՝ medikforum.ru
0Comments