Ձմռան ամիսներին ցրտի և քիչ արևի լույսի պատճառով մարմնի քաշը կարող է աճել մինչև 5%-ով. սա ֆիզիոլոգիական գործընթաց է, որն առաջանում է ճարպային հյուսվածքի կուտակման հետևանքով: Որպեսզի այն դուրս չգա վերահսկողությունից, դուք պետք է վերահսկեք օրգանիզմում սննդանյութերի հավասարակշռությունը, ասում է գաստրոէնտերոլոգ Դարիա Ուտյումովան։
Նրա խոսքով՝ ձմռանը ցուրտ և հազվադեպ արևոտ օրերի պատճառով ավելանում է տանը անցկացրած ժամանակը, երբ սննդակարգում ավելացվում են արագ ածխաջրերով նախուտեստներ։ Բացի դրանից, ախորժակը կարող է մեծանալ վիտամին D-ի պակասի պատճառով, նշել է նա Lenta.Ru պորտալին տված հարցազրույցում։
Այս վիտամինն ազդում է լեպտինի արտազատման, պարաթիրոիդ հորմոնի և կալցիտրիոլի արտադրության վրա՝ նյութեր, որոնք ստիպում են օրգանիզմում կուտակել ճարպային հյուսվածքը:
«Որպես կանոն, խորհուրդ է տրվում օրական ընդունել վիտամին D հավելումներ, դեղաչափը պետք է լինի կանխարգելիչ, այսինքն՝ 2000 միավոր օրական»,- ըստ shantnews-ի՝ ասել է բժիշկը։
Ուտյումովան նշել է նաև, որ ամպամած օրերին, երբ նվազում է սերոտոնին հորմոնի մակարդակը, կարող է աճել քաղցրավենիք ուտելու ցանկությունը։ Բացի դրանից, երբ ցերեկային ժամերը կրճատվում են, օրգանիզմն ավելի ակտիվորեն արտադրում է մելատոնին, և դա ոչ միայն տխրեցնում ու քնկոտ է դարձնում, այլև մեծացնում է սովի զգացումը։
Տարվա այս եղանակին ինքներդ ձեզ օգնելու համար կարող եք ավելացնել լյումինեսցենտային լամպերի պայծառությունը, խորհուրդ է տվել գաստրոէնտերոլոգը։ Եվ նաև ձեր սննդակարգում ավելացրեք ավելի շատ բանջարեղեն և մրգեր, սպիտակուցներով հարուստ մթերքներ (միս, ձուկ, կաթնամթերք): Բժիշկը խորհուրդ է տալիս նույնիսկ ցուրտ եղանակին չմոռանալ ակտիվ լինել և զբաղվել աերոբիկ վարժություններով շաբաթական առնվազն 150 րոպե:
0Comments